Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 20:04 - Секс пристрастяването
Автор: kaki4ka7abe Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.08.2011 19:17


Разликата между пристрастен човек и възстановяващ се от пристрастяването си е, че единият крие поведението си, докато другият не може да спре да говори за него. Себеразкриването е важна част от възстановяването. Но може да води до неловки моменти, когато срещнеш човек, който се самоопределя като пристрастен към секса.

Нийл Мелинкович е на 59, личен треньор, бивш писател и модел, член на асоциацията на анонимните сексохолици в продължение на повече от 20 години. Той разказва за момент през 1987 г., когато той отбива на път за летището, където трябва да посрещне приятелката си, за да се възползва от услугите на проститутка.

След това забелязва върху себе си нещо, което смята, че е червило; то се оказва кръв от устата на жената. Той се измива в тоалетната на бензиностанция, посреща приятелката си и след това, тласнат от ненаситността си, прави с нея секс без предпазни средства - веднага след като се прибират в къщи. При това в същото легло, в което се е забавлявал с три други жени в предишните дни.

Хиперсексуалността е на мода

Дали това е човек с изключително лоша преценка, или с невинно пристрастяване? В последната година този въпрос изниква твърде редовно. Тайгър Уудс бе подложен на лечение от пристрастяване към секса миналата зима, след като призна, че е изневерявал на жена си и дузина жени излязоха на бял свят, за да заявят, че са правили секс с него.

Хронично недисциплинираният Чарли Шийн наскоро потърси помощ заради разнообразни неконтролируеми страсти, включително стремеж към компанията на порноактриси. По-рано този месец американският конгресмен-републиканец Кристофър Лий подаде оставка, след като бе уловен да изпраща своя гола снимка на жена, с която се е запознал на сайта Craigslist.

И накрая - лишеният от задръжки италиански премиер Силвио Берлускони, който ще се изправи пред съда по обвинение, че е платил на непълнолетна да прави секс с него. Берлускони никога не е крил своята слабост към красивите жени, но определя тези твърдения - и съобщенията за развратни партита в неговата вила - като политически мотивирани.

Тези случаи може и да се отличават по мащаба си, но все пак остава един основен въпрос: защо тези мъже биха рискували всичко, за да удовлетворят своите пориви?

При пристрастяването границата между морал и болезнено състояние винаги е била размита

Едва в последните 25 години започнахме да смятаме прекомерната жажда за необходими неща - глад за храна, или страстно желание за секс - за потенциални болестни състояния. През 1983 г., когато Мелинкович редовно е изневерявал на тогавашната си съпруга (актриса от филма "Планетата на маймуните"), фондацията за лечение на пристрастявания "Хейзълдън" публикува фундаментална книга, наречена "Извън сянката: какво представлява пристрастяването към секса".

Книгата, която е преиздавана многократно, спомага за изграждането на принципите за лечение на това пристрастяване. Авторът й Патрик Карнс понастоящем е изпълнителен директор на "Лек път", програмата за преодоляване на пристрастяването към секса, в която се е включил Тайгър Удус миналата година.

Дали хиперсексуалните са психично болни?

Американската психиатрична асоциация все още обсъжда дали пристрастеността към секса трябва да бъде добавена към нейния Диагностичен и статистически наръчник на психичните болести. Включването в него на това, което АПА нарича "хиперсексуално разстройство", би узаконило пристрастеността към секса по начин, немислим преди няколко години, когато флиртовете на Бил Клинтън бяха смятани за проблем с моралните ценности или шега - но не и за заболяване.

Вписването на хиперсексуалността сред психическите болести би довело до огромен ръст на печалбите на психиатричните заведения. Някои съпруги, които знаят, че съпрузите им са любители на порното, принудително ще ги запишат за такова лечение. Някои съпрузи, които редовно изневеряват, пък ще започнат да се приемат не за женкари, а за пациенти.

sex shop

Това вече се случва. За една година време, откакто Уудс получи знаменитата диагноза "пристрастеност към секса", лечебните заведения, занимаващи се досега с алкохолици и наркомани, вече са затрупани със заявки за лечение на хиперсексуалност. Частната компания Elements Behavioral Health, която поддържа скъпи рехабилитационни центрове в САЩ - включително такъв за знаменитости в Малибу - наскоро изкупи Sexual Recovery Institute, лечебен център в Лос Анджелис за пристрастени към секса. Печалбите на института през 2010 г. са се увеличили с 50%.

Но узаконяването на пристрастеността към "креватната гимнастика" изисква повече внимание. През XX век променихме разбирането си за алкохолизма: това, което някога беше морална слабост, започна да се приема за болест, дължаща се основно на генетични заложби. Сексуалното поведение обаче изглежда различно. Дали прекомерната похотливост е просто пореден биохимичен инцидент?

Как да лекуваш нещо, без да достигаш до пълно въздържание

Заради неясната дефиниция за пристрастеност към секса е практически невъзможно да знаем колко хора страдат от него, макар че според психиатрите подобно състояние се наблюдава при 3-10% от населението на САЩ. Естествено, появата на Интернет порното през 90-те години провокира мнозина към нездравословно поведение и крайни желания, които ги карат да търсят лечение.

Те обаче хвърлят в голямо затруднение психолозите, които почти нямат представа как да помагат на смятащите се за хиперсексуални. В последния половин век организации като "Хейзълдън", "Анонимните алкохолици" и други борци със злоупотребата с различни субстанции определят възстановяването като стопроцентно въздържание.

Но желанието за възпроизводство е записано директно в нашето ДНК. Пълното въздържание не е невъзможно, но обикновено е нереалистично. Както споделя Мелинкович, "когато става дума за пиене, можеш да сложиш отново тапата на бутилката. Но не можеш напълно да изключиш сексуалното желание."

Никой още не е намерил решение как да се подхожда към пристрастяване, което трябва да бъде облекчено, но не и премахнато. (Добра аналогия са хората, които хронично преяждат и трябва да бъдат приучвани да се хранят умерено.)

Какво тогава да се прави с тези, които харчат хиляди за порно, или посещават по шест проститутки на седмица?

Според "Института за сексуално възстановяване" най-тежките случаи сред пациентите им постъпват в център, където нямат достъп до порно или компаньонки. Те започват индивидуална и групова терапия, която има за цел да им помогне да открият компенсаторни занимания извън секса - и да осмислят последиците например от гледането на порно на работното място. Но от центъра признават, че няма лесен начин да бъдат научени пристрастените към секса как да поддържат здравословна интимна връзка.

Терапията не влияе върху емоционалността, нито изкоренява успешно стари навици




Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kaki4ka7abe
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9012
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930